Javna rasprava povodom izrade Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

Danas je u sali Skupštine Grada u Pirotu održana javna rasprava na kojoj su mogli da se čuju predlozi i sugestije povodom predstojeće izrade LPA za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2019. do 2021. godine. 

Izrada ovog važnog strateškog dokumenta rezultat je sporazuma koga su potpisali Grad Pirot i Stalna konferencija gradova i opština. Skupu je u ime Grada Pirota prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, Radmila Nešić, koordinatorka za Romska pitanja u Gradskoj upravi Pirot i Božidar Nikolić, stručnjak SKGO.

Na osnovu Sporazuma o saradnji u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”  Stalna konferencija gradova i opština  potpisala je, sredinom prošle godine,  sporazume o saradnji sa 10 izabranih gradova i opština koji su dobiti sveobuhvatan paket podrške za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama u sprovođenju mera socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, medju kojima je i grad Pirot. Cilj je poboljšanje socio-ekonomskog položaja romske populacije i sprovođenja prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. Godine. Radmila Nešić, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi Pirot kaže da je Plan jedan kompletan strateški dokument koji će se realizovati preko operativnih planova i svako pitanje u planu razradjeno je do detalja. Implementacija plana praktično je počela i pre samog usvajanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.