TOP 010 RAZLOGA DA POSETITE PIROT (drugi deo)

Za Piroćance kažu da su cicije ali ovaj grad će vam nesebično dati sve za pravu avanturu u samo nekoliko dana!

Od divlje i prelepe Stare planine, preko manastira i spomenika, izuzetnog folklornog nasleđa, divnih ljudi i izuzetne gastronomije koju ćete poželeti da ponesete sa sobom – vi birate, Pirot ima sve!

Do Pirota, koji se nalazi na jugoistoku Srbije, dolazi se iz Niša za nekih sat vremena vožnje, dok je iz Beograda potrebno manje od 4 sata vožnje.

Grad je podignut na mestu rimskog utvrđenja Turres, tek u XIV veku se pominje kao Pirot. Za vreme Turaka, naročito u 16. i 17. veku bio je lepa i bogata varoš, ponajviše zahvaljujući dobrom položaju i trgovačkim vezama.

Pirot danas broji oko 45.000 stanovnika. Ne može se reći da grad blista ali se jasno vide pozitivni pomaci koji se dešavaju poslednjih godina. Fabrika guma Tigar je glavni privredni faktor u gradu zbog kojeg u Pirot dolaze uglavnom poslovni turisti koji se zadrže dan-dva i ne vide ništa od onoga što okolina Pirota može turistima ponuditi. Bugara ima, ali je domaćih turista veoma malo.

Vreme je da to promenimo!

Vreme je da isplanirate par dana i posetite ovu sjajnu destinaciju! Pirot nije toliko daleko, cene su svuda veoma pristupačne i potrebno je samo dobre volje.

Zašto doći u Pirot?

Pozivni broj za Pirot je 010. Obišli smo Pirot i okolinu i pronašli najmanje toliko razloga da i vi to učinite!

2. Vodopadi Stare planine

Iako su ovi vodopadi sastavni deo Stare planine zaslužuju da budu izdvojeni kao poseban dodatni razlog vaše posete Pirotu.

Čak trećina vodopada u našoj zemlji nalazi se na zapadnoj strani Stare planine. Ima ih dosta, ali su najlepši oni na Dojkinačkoj i Toplodolskoj reci, blizu sela Dojkinci, odnosno Topli Do. Staze do ovih vodopada su obeležene i možete ih samostalno obići ali se dobro pripremite: krenite rano i ponesite dovoljno hrane i vode.

U blizini sela Dojkinci, nalazi se vodopad Tupavica. Na nadmorskoj visini od 1.050 metara, izuzetne je lepote i visine do 25 metara spada u najlepše vodopade Srbije.

Viđao sam fotografije Tupavice u zimskom periodu, kada usled jakog mraza dođe do zamrzavanja vode i kada Tupavica izgleda kao džinovsko orgulje. U proleće je, međutim, Tupavica potpuno drugačija i veoma bogata vodom, te izgleda mnogo moćnije nego što sam to očekivao.

Nekoliko desetina kilometara  iz sela Topli Do uzvodno uz reku stiže se do Piljskog vodopada, Čungulja, Kurltelskog i mnogih drugih za koje ponekad ne znaju ni meštani. Upravo zato, što su vodopadi uglavnom na nepristupačnim mestima, do dana današnjeg ta mesta su nezagađena i čista kao i pre 1.000 godina. Možete li zamisliti ovakvu avanturu!?

Kada od Pirota krenete ka Knjaževcu, sa leve strene puta, nedaleko od sela Kalna, naići ćete na vodopad Bigar. Ne možete ga promašiti jer je toliko impozantan da će vam pogled nesvesno skrenuti ka njemu. Ime je dobio po šupljikavoj steni preko koje se sliva a visok je 35 metara.

Nedaleko od sela Temska, na potoku Bukovački Do, oko kilometar i po posle manasitra Svetog Đorđa ka Toplom Dolu, krije se još jedan od staroplaninskih vodopada. Iako ne tako visok kao prethodni vodopadi ovaj vodopad ima prelepo izvajanu „potkovicu“ od šarenih stena u koju voda pada.

Bez obzira što je udaljen od puta tek pedesetak metara, ovaj vodopad je lako promašiti, jer se sa samog puta ne vidi (treba krenuti stazom ka njemu).

Leave a Reply

Your email address will not be published.