TOP 010 RAZLOGA DA POSETITE PIROT (četvrtideo)

Za Piroćance kažu da su cicije ali ovaj grad će vam nesebično dati sve za pravu avanturu u samo nekoliko dana!

Od divlje i prelepe Stare planine, preko manastira i spomenika, izuzetnog folklornog nasleđa, divnih ljudi i izuzetne gastronomije koju ćete poželeti da ponesete sa sobom – vi birate, Pirot ima sve!

Do Pirota, koji se nalazi na jugoistoku Srbije, dolazi se iz Niša za nekih sat vremena vožnje, dok je iz Beograda potrebno manje od 4 sata vožnje.

Grad je podignut na mestu rimskog utvrđenja Turres, tek u XIV veku se pominje kao Pirot. Za vreme Turaka, naročito u 16. i 17. veku bio je lepa i bogata varoš, ponajviše zahvaljujući dobrom položaju i trgovačkim vezama.

Pirot danas broji oko 45.000 stanovnika. Ne može se reći da grad blista ali se jasno vide pozitivni pomaci koji se dešavaju poslednjih godina. Fabrika guma Tigar je glavni privredni faktor u gradu zbog kojeg u Pirot dolaze uglavnom poslovni turisti koji se zadrže dan-dva i ne vide ništa od onoga što okolina Pirota može turistima ponuditi. Bugara ima, ali je domaćih turista veoma malo.

Vreme je da to promenimo!

Vreme je da isplanirate par dana i posetite ovu sjajnu destinaciju! Pirot nije toliko daleko, cene su svuda veoma pristupačne i potrebno je samo dobre volje.

Zašto doći u Pirot?

Pozivni broj za Pirot je 010. Obišli smo Pirot i okolinu i pronašli najmanje toliko razloga da i vi to učinite!

4. Manastiri

Pirot je kraj bogatog kulturno-istorijskog nasleđa pa ima dosta crkvi i manastira koje možete obići. Najpoznatiji su manastir Svetog Đorđa i manastir Sveti Jovan Bogoslov kod Poganova.

Manastir Svetog Đorđa nalazi se u selu Temska, na 20 minuta vožnje od Pirota. Manastir je sagrađen u 14. veku ali na osnovi manastira iz 11. veka, što se može i videti ako pogledate prizemni deo zida spoljašnje fasade. Manastir su sagradili braća Dejanovići, rođaci Cara Dušana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *