Podrška u učenju romskoj deci u Surdulici i Vladičinom Hanu

Pomoć u učenju sa fokusom na pripremu testa za malu maturu kroz dodatne radionice srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, dobiće 90 deteta romske nacionalnosti iz Vladičinog Hana i Surdulice, uzrasta od petog do osmog razreda. Ideja je da romska deca posle osnovne upišu i srednju školu i nastave dalje svoje školovanje.

Iz Udruženja Roma intelektualaca kažu da je broj srednjoškolaca romske nacionalnosti utrostučen od kako se počelo sa radom na obrazovnoj inkluziji romske dece 2011. godine.

Trenutno srednju školu u Vladičinom Hanu i Surdulici pohađa 120 mladih, imamo 479 osnovaca i 8 studenata na fakultetima. Udruženje Roma intelektualaca učestvovalo je u sprovođenju mera na lokalnom nivou, informisanju, pružanju pravne i savetodavne pomoći – kaže Januš Kurtić, predsednik Udruženja.

Radionice dodatne nastave biće oraganizovane svake subote od 10 do 17 sati u Romskom obrazovnom centru u Surdulici i u prostorijama Udruženja Roma intelektualaca u Vladičinom Hanu.

Unapređenje kapaciteta romske dece finansira Romski edukativni fond Budimpešta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.