Značaj Nacionalnih saveta i izbori

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma.

Kažu iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine. Njihova nadležnost prostire se na četiri ključne oblasti, kao i na ostvarivanje manjinske autonomije.

Prema navodima iz Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Nacionalni savet je organizacija kojoj se “zakonom poveravaju određena javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima”.

U tom zakonu je navedeno da pripadnici nacionalne manjine mogu izabrati samo jedan nacionalni savet i biti upisani samo u jedan poseban birački spisak.

U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine.

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 lica, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 lica. Savet može imati i 19, 23 i 29 članova u zavisnosti od rezultata sa popisa stanovništva.

Na izborima za nacionalne savet, u Vladičnom Hanu otvorena su tri biračka mesta, na kojima su pobedile liste:

 „To smo mi, prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ i „Sveevropski romski pokret“.

Za Nacionalni savet Bugarske nacionalne manjine, u izbornu trku ušli su Vladimir Zaharijev, sadašnji predsednik Nacionalnog saveta i predsednik opštine i Stefan Kostov iz Bosilegrada. Zanimljivo je napomenuti da je odnos snaga u korist Zaharijeva 185:1, što je 87,74% u odnosu na upisane birače.

Na ovim izborima najubedljiviju pobedu odnela je lista Sveevropski romski pokret“ sa 649 odnosno 94,74 odsto glasova. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *