Jesuit Refugee Service – Integraciona kuća za ugrožene kategorije izbeglica

Uspostavlja se kuća za ugrožene kategorije izbeglica, za koje postoji identifikovana potreba njihovog sklanjanja iz velikih grupa. Reč je o objektu za smeštaj do 20 osoba na ograničeno vreme. Fokus će biti na maloletnicima bez pratnje i razdvojenoj deci do 14 godina starosti.

Korisnicima kuće će u okviru njihovih sposobnosti biti dodeljeni različiti zadaci, kako bi se osiguralo neometano odvijanje života unutra ove male zajednice. Kuća će ponuditi siguran prostor za navedenu kategoriju. Osim osnovnih potreba kao što su smeštaj, hrana, odeća i medicinska zaštita, biće organizovane i zajedničke aktivnosti kao i individualna psihološka podrška od strane osoblja JRS i partnerskih organizacija. Pravni savet o pitanjima azila i ličnim pravnim pitanjima pružati će pravnik.

Kako bi što je moguće kvalitetnije ispunili svakodnevnicu navedene kategorije izbeglica, u sklopu kuće biće organizovan niz edukativno-kreativnih aktivnosti, izleta, poseta kulturno-istorijskim spomenicima i sl. Veoma je bitno da se za navedenu kategoriju obezbede uslovi za nastavak redovnog školovanja, s obzirom na njihov uzrast i vreme koje sada provode na teritoriji naše zemlje. Stoga, pored aktivnosti na neformalnoj osnovnoj edukaciji, učenju jezika i sl. aktivno ćemo se uključiti u proces iznalaženje rešenja za uključenje navedene kategorije izbeglica u sistem redovnog obrazovanja s kojim će sutra biti u mogućnosti da nastave školovanje, bez obzira gde otišli iz naše zemlje, ili pak odlučili da ostanu ovde.

http://jrsserbia.rs/projekti/integraciona-kuca-za-ugrozene-kategorije-izbeglica

Leave a Reply

Your email address will not be published.