TOP 010 RAZLOGA DA POSETITE PIROT (peti deo)

Za Piroćance kažu da su cicije ali ovaj grad će vam nesebično dati sve za pravu avanturu u samo nekoliko dana!

Od divlje i prelepe Stare planine, preko manastira i spomenika, izuzetnog folklornog nasleđa, divnih ljudi i izuzetne gastronomije koju ćete poželeti da ponesete sa sobom – vi birate, Pirot ima sve!

Do Pirota, koji se nalazi na jugoistoku Srbije, dolazi se iz Niša za nekih sat vremena vožnje, dok je iz Beograda potrebno manje od 4 sata vožnje.

Grad je podignut na mestu rimskog utvrđenja Turres, tek u XIV veku se pominje kao Pirot. Za vreme Turaka, naročito u 16. i 17. veku bio je lepa i bogata varoš, ponajviše zahvaljujući dobrom položaju i trgovačkim vezama.

Pirot danas broji oko 45.000 stanovnika. Ne može se reći da grad blista ali se jasno vide pozitivni pomaci koji se dešavaju poslednjih godina. Fabrika guma Tigar je glavni privredni faktor u gradu zbog kojeg u Pirot dolaze uglavnom poslovni turisti koji se zadrže dan-dva i ne vide ništa od onoga što okolina Pirota može turistima ponuditi. Bugara ima, ali je domaćih turista veoma malo.

Vreme je da to promenimo!

Vreme je da isplanirate par dana i posetite ovu sjajnu destinaciju! Pirot nije toliko daleko, cene su svuda veoma pristupačne i potrebno je samo dobre volje.

Zašto doći u Pirot?

Pozivni broj za Pirot je 010. Obišli smo Pirot i okolinu i pronašli najmanje toliko razloga da i vi to učinite!

5. MUZEJ PONIŠAVLJA

Pirotski muzej smeštej je u kući nekadašnjeg trgovca Hriste Jovanovića, poznatijeg kao Mali Rista, koji je bio veoma imućan, cenjen i poštovan u svoje vreme čak i od strane Turaka.

Ulaz u muzej će vas koštati samo 80 dinara a vredi i mnogo više. Kada prođete kroz kapiju imaćete utisak kao da ste već bili na tom mestu. Krivac je Zdravko Šotra, koji je ovaj prostor i kuću koristio za snimanje Zone Zamfirove a kasnije i Ivkove slave (upravo je muzej bio Ivkova kuća).

Uz lepu priču kustosa uživali smo u upoznavanju života Malog Riste i njegove porodice kao i u informacijama o životu i običajima u ono doba.

Mali Rista je podigao kuću kao dom za svoju porodicu. Po predanju građena je dve godine i dovršena je 5. aprila 1848. godine. O tome svedoči urezan tekst na spratu kuće. Za zidanje kuće, Malom Risti je bila potrebna dozvola od turskih vlasti, jer je nameravao da to bude velika kuća na sprat, što je u to vreme bilo dozvoljeno samo Turcima.

Ipak, Mali Rista je dobio dozvolu i tako je, na periferiji Pirota, podignuta jedna od najraskošnijih hrišćanskih kuća u Pirotu onog doba.

Prizemlje je služilo za svakodnevni život ukućana, a sprat za prijem viđenijih gostiju. Između, na međuspratu, nalazi se Mala soba, koja nosi simpatičnu anegdotu. Naime, ova soba ne samo da je površinski mala već je u njoj i plafon veoma nizak, a još je niži sam ulaz u sobu što nije bio problem za Malog Ristu ali jeste za ostale ljude.

Upravo u toj sobi je Mali Rista primao Turke, koji su, hteli to ili ne, morali da se sagnu ulazeći u sobu i tako činili naklon Risti koji ih je čekao unutra.

Istaknuto mesto u postavci pripada ćilimarstvu, po kojem je Pirot nadaleko čuven. Prostorom na spratu dominiraju pirotski ćilimi u svoj lepoti boja, šara i ornamenata.

Od 1953. godine, kuća je pod zaštitom države a od 1979. godine je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.