Tkačka kolonija u Pirotu

U organizaciji Grada Pirota, Etno Mreže, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Srbiji danas je Tkačku koloniju  u Dojkincima obišla delegacija od gotovo deset ambasadora ili predstavnika ambasada poput SAD-a, Australije, Kanade, Indije, Norveške, Švajcarske, EU i mnogih drugih. 

Gradonačelnik Vasić kazao je novinarima da je namera lokalne samouprave da se kroz ovakve događaje oživi pirotski ćilim.

-Želimo da ga oživimo na taj način što će pirotski ćilim postati protokolarni poklon ne samo Grada Pirota već i raznim ministarstava. Udružujemo se i sa drugim gradovima koji imaju slične brendove. Drago mi je da danas imamo brojne ambasadore u Pirotu i na Staroj planini. Kako smo obnovili ovu karaulu čini mi se da je čitavo selo zaživelo, otvorena je pivnica, mnoge kuće su se kategorizovale za bavljenje seoskim turizmom, kuće se obnavljaju, zabeleženo je i preko 2000 noćenja za sada što je zaista dobar podatak-kazao je Vasić.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti kazala je da je došla na Staru planinu da podrži žene u svakom smislu.

-Očuvanje starih zanata je više od ekonomskog osnaživanja žena. Ovo jeste način da one zarade novac i podignu kvalitet svog života, ali ono što rade za svoje društvo i državu je nemerljivo-kazala je Jankovićeva.

Violeta Jovanović iz Etno mreže kazala je na otvaranju Kolonije da ovaj događaj postaje redovna godišnja praksa kojom se nastoji da seskrene pažnja na značaj očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Cilj nam je pre svega da sačuvamo pirotski i staparski ćilim kao naš najbolji nacionalni brend koji već sada koristi državni protokol kao diplomatski poklon prilikom susreta sa stranim zvaničnicima. Pirot i Sombor su gradovi za primer jer oni sistematično ulažu napore u očuvanje i promociju tradicionalnih znanja tako što podržavaju lokalna zanatska udruženja.

Predstavnici brojnim ambasada svoju posetu Pirotu započeli su sinoćnim obilaskom srednjovekovne tvrđave Momčilov grad. Da organizacija čitave posete bude na zavidnom nivou bila je zadužena pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, koja je bila domaćin stranim diplomatama. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *