Slaba izlaznost na izborima za savete nacionalnih manjina na jugu Srbije

Biračka mesta na jugu Srbije za izbor članova Nacionalnog saveta manjina jutros su otvorena na vreme, a prema informacijama Republičke izborne komisije, glasanje protiče bez nepravilnosti. Opšti utisak je da je slaba izlaznost, jer je u nekim opštinama na birališta do 12 sati izašlo manje od 20 % pripadnika manjina koji imaju pravo glasa.

Sva 33 biračka mesta za izbor članova Nacionalnog saveta manjina u Pirotskom okrugu otvorena su jutros u 7 sati. Do 12 sati u Dimitrovgradu glasalo oko 20 % birača. Glasa se i u Bosilegradu gde je do podneva na biračka mesta izašlo oko 13 % upisanih glasača.

U ovom okrugu najviše je građana Srbije bugarske nacionalnosti koji mogu da biraju između 2 liste – Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharieva i liste “Da vratimo dostojanstvo narodu” Stefana Kostova.

Pravo glasa za bugarsku nacionalnu manjinu ima 18.201 glasač, a najveći broj glasačkih mesta u Pirotskom okrugu ima u Dimitrovgradu. Tamo građani glasaju na 23 glasačka mesta, u Pirotu se za svoje predstavnike građani Srbije bugarske nacionalnosti izjašnjavaju na 5 mesta, u Babušnici na 3 glasačka mesta i u Beloj Palanci u dve izborne jedinice.

U Bosilegradu pravo glasa ima 5.237 birača, a oni mogu da glasaju na 15 biračkih mesta.

Kako je saopštila Republička izborna komisija, izbori zasad protiču bez nepravilnosti, a građani mogu da glasaju do 20 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.