REM: Medijska pismenost za najmlađe kroz kreativni sadržaj

Regulatorno telo za elektronske medije je u saradnji sa Savetom Evrope adaptirao na srpski jezik četiri publikacije o medijskoj pismenosti za edukaciju i informisanje najmlađih.

Publikacije „Slikovnica o medijima“, „Kako roditelji mogu da podrže svoju decu u svetu medija?“, „Radionica: Oglasi“, „Radionica optičkih igračaka“ pripremljene su i odštampane, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope „Sloboda izražavanja i sloboda medija u Srbiji (JUFREX)“, a dostupne su i u elektronskoj formi, saopšteno je u vesti na oficijalnom sajtu REM-a.

Publikacije u elektronskoj formi je moguće preuzeti OVDE.

Cilj ovih publikacija za najmlađe je edukacija i informisanje dece, roditelja, nastavnika i vaspitača o medijima, medijskom okruženju i ukazivanje na značaj medijske pismenosti – jedne od najvažnijih životnih veština 21. veka. Kreativnim pristupom, ovi edukativni materijali približavaju deci svet medija i omogućavaju im da bolje razumeju svet oko sebe.

Publikacije na srpskom jeziku su pripremljene na osnovu saradnje i uz podršku Agencije za elektronske medije Hrvatske i Kancelarije UNICEF-a za Hrvatsku.
Milan Todorović, generalni sekretar REM-a u razgovoru sa Danijelom Milošević za Naxi radio, predočio je važnost ovih publikacija.

-Svesni smo da su deca okružena medijima od svog rođenja. U modernom detinjstvu, upravo iz tog razloga, stvara se problem da je teško odrediti granicu između virtuelnog i stvarnog sveta i zbog toga je Regulatorno telo za elektronske medije objavilo ove četiri publikacije o medijskoj pismenosti za decu predškolskog uzrasta. U planu je predstavljanje ovih publikacija zajedno sa Savetom Evrope, Gradskim sekretarijatom za obrazovanje, vrtićima kojima su ove publikacije prevashodno namenjene, vaspitačima koji vaspitavaju decu u predškolskim ustanovama. U saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, planirano je i prezentovanje publikacija, što će se, nadam se, uskoro i ostvariti – istakao je Todorović.

Todorović je zaključio i da je ,,cilj ovih publikacija da stvorimo preduslov za buduća pokolenja koja će da nas zamene na mestu medijskih radnika, voditelja…neko ko će se baviti regulativom u budućnosti, medijima, svim strukturama društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *