Od danas u funkciji besplatni SOS telefon namenjen novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost

Od danas je u funkciji besplatni SOS telefon na broju 0800 100 115 koji je namenjen svim novinarkama i novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost.

Ova usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilјa prema medijskim radnicima.

Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj nacin ćemo pojednostaviti prijavlјivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava, rekao je član Radne grupe Veran Matić.

Telekom Srbija je donirao tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelјi.

Svaki novinar i novinarka koji osete da im je ugrožena bezbednost moći će, preko ove podrške, da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu.

izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.