Centar za kulturnu dekontaminaciju ostvaruje “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”

Centar za kulturnu dekontaminaciju ostvaruje “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”, posvećen integraciji migrantskih i lokalnih zajednica kroz aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti, dajući im prostor da se izraze, da daju glas kreativnosti i pravo glasa u sredini označenom “izbegličkom krizom”.

Pozivamo Vas na premijeru migramentory filma „Sokak“ u okviru Festivala Novo doba,  21. oktobra 2017. u 16 časova u Domu omladine (Makedonska 22). Nakon projekcije razgovaraćemo s članovima migrantske zajednice i predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave pitanjima migracija.

Nakon premijere, film će biti prikazivan i pre svih projekcija na filmskom festivalu “NOVA EVROPA” 21. i 22.10. u 18č i 22č: http://www.domomladine.org/filmovi/lat/filmski-festival-nova-evropa

U okviru projekta, napravljen je video zapis o aktivnostima, razvojnom procesu i rezultatima koje smo ostvarili u saradnji dve zajednice, migrantske i lokalne. Aktivnosti su realizovane tokom 2017. godine na terenu u izbegličkim kampovima, kao i kroz radionicu dramske terapije “Nepoznate priče” i performans “Transfiguracija” koji su održani marta 2017, te radionice digitalne fotografije „Nesaslušane priče“ realizovane u junu iste godine u Domu omladine Beograda.

Sama Evropska unija prolazi kroz krizu vrednosti, gde je ključnim principima demokratije, ljudskih prava, participacije i vladavine zakona potrebna zaštita, u isto vreme noseći se sa prijemom i integracijama miliona novih građana, od kojih mnogi beže od rata, siromaštva, nasilja i prirodnih katastrofa. Međutim, nije ni lako ili ni moguće trenutno postići ravnotežu između suprotstavljenih osećanja saosećanja i solidarnosti, straha, ljutnje i sumnje prema onima koji stižu u naše zemlje iz dalekih svetova. Kritičko razmišljanje, otpor i međunarodna solidarnost su fundamentalne vrednosti Evrope, koje se pozivaju na ponovno razmišljanje o našoj zajedničkoj budućnosti.

Radionica digitalne fotografije i prikazivanje migramentory filma “Sokak” se realizuju u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.