Zaharijev ubedljiv, Albanci podeljeni na izborima za nacionalne savete

Lista Prirodni pokretTo smo miVladimira Zaharijeva osvojila je najveći procenat glasova na izborima za nacionalni savet Bugara u Dimitrovgradu (79%) i Bosilegradu (89%), opštinama sa najvećim brojem glasača bugarske nacionalne manjine. Ualbanskim opštinama”, u Bujanovcu je pobedila lista gradonačelnika Šaipa Kamberija (46,8%), dok je u Preševu najviše glasova osvojila Alternativa za promene Šćiprima Arifija (35,5%), koji i vodi tu opštinu.

U Dimitrovgradu je od upisanih 6.261 birača, na birališta izašlo 3.323 glasača bugarske nacionalnosti. Za izbornu listu “Da vratimo dostojanstvo narodu”, bosilegradskog privatnika i člana Srpske napredne stranke Stefana Kostova glasalo je 509 birača, što je 15% ukupno izašlih. Lista koju predvodi predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, a na kojoj se nalazi i predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, osvojila je 79%, i za nju je glasalo 2.609 birača. Nevažećih listića je bilo 211 ili oko 5%.

Zaharijev je pobedio i u rodnom Bosilegradu gde je osvojio 89% glasova, a za njegovu listu je glasalo 3.098 birača, dok je Kostova podržalo 398 glasač ili 11%. U Bosilegradu je na birališta izašlo 3.496 birača, a u poseban birački spisak je upisano 5.237 birača.

Vladimir Zaharijev kaže da su se u prethodne 4 godine izdešavale mnoge pozitivne stvari u saradnji sa državom Srbijom, a sada je prilika da se nastavi sa dobrim radom.

I u Babušnici je ubedljivu pobedu odneo Zaharijev, a tamo je od 698 glasača, na birališta izašlo 210 ili oko 30 % ukupno upisanih. Izlaznost je varilala u gradovima na jugu, pa je tako u Dimitrovgradu izašlo 53 % upisanih birača, u Bosilegradu 67 %, a u Pirotu oko 20 % ukupno upisanih birača bugarske nacionalnosti.

U Trgovištu je lista Zaharijeva osvojila 100% glasova, jer je od upisanih 346, za tu listu glasalo 343 građana bugarske nacionalnosti. U Vladičinom Hanu lista Zaharijeva bila je blizu maksimuma, imala je 185 glasova, a Kostovljeva lista samo 1 glas.

“To smo mi” je u Surdulici osvojila 116 glasova, a “Da vratimo dostojanstvo narodu – Stefan Kostov“ – 22. U niškim kutijama, izbrojano je 477 listića za Zaharijeva i 41 za Kostova.

Pravo glasa za bugarsku nacionalnu manjinu imao je 18.201 glasač, a većina birača, upisana u poseban birački spisak, živi u opštinama na jugu Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.