Unapređenje kapaciteta dece romske nacionalnosti za obrazovnu inkluziju

U Vladičinom Hanu i Surdulici se od septembra meseca 2019. sprovodi projekat „Unapređenje kapaciteta dece romske nacionalnosti za obrazovnu inkluziju“ koji sprovodi Udruženje Roma intelektualaca, a finansira Romski Edukativni Fond-Budimpešta.

Projektom je obuhvaćeno 90 dece uzrasta od petog do osmog razred koja će dobiti podršku u učenju, sa posebnim fokusom na pripremu za polaganje testa za malu maturu kao i obezbeđivanje školskog pribora i rančeva.

„U Surdulici u prostorijama ROC-a (Romski obrazovni centar) i u Vladičinom Hanu u prostorijama URI, svake subote će od 10 – 17 sati biti organizovane radionice dodatne nastave za korisnike na projektu. Imamo nastavnike iz sledećih predmeta: sprski jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, istorija i geografija. Dugorčni cilј našeg Udruženja je da svi naši korisnici ostanu u školskom sistemu, upišu i završe srednje škole i nadamo se nastave dalјe svoje školovanje. Zato ćemo raditi i sa roditelјima, školama i svim zainteresovanim stranama na ovom zajedničkom cilјu“- izjavila je menadžerka projekta Jovana Mihajlović Mijović.

Predsednik Udruženja Januš Kurtić – potpukovnik u penziji, navodi: „Od 2011. godine, kada smo počeli sa radom do danas naše, Udruženje radi na obrazovnoj inkluziji dece romske nacionalnosti. U tom periodu broj srednjoškolaca romske nacionalnosti je utrostručen, trenutno srednju školu u ove dve opštine pohađa 120 mladih, imamo 479 dece u osnovnom obrazovanju i 8 studenata na fakultetima. Sistem je podržao inkluziju a Udruženje Roma intelektualaca je učestvovalo u sprovođenju mera na lokalnom nivou, podršku zajednici, informisanje, pružanje pravne i savetodavne pomoći i projektno angažovanje. Ponosni smo na zajednički uspeh i nadamo se još bolјim rezultatima u budućnosti“.

U subotu 09.11.2019. godine u prostorijama URI u Prekodolcu, Vladičin Han, zvanično je otvoren projekat. Događaju je prisustvovao tim URI koga čini 21 član, zaposleni u Udruženju, saradnici i partneri, deca korisnici iz Prekodolca, predstavnici škola i lokalne samouprave. Predstavlјen je projekat, angažovanje Udruženja, cilјevi i aktivnosti koje trenutno realizuje Udruženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.