Projekat “Hajmo (pr)Eko”

U okviru projekta „Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“ koji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations) podržani su najbolji projekti neformalnih grupa i organizacija civilnog društva na teritoriji opština – Šid, Subotica i Preševo, a ukupan iznos podrške iznosi 70.000 dolara.

Izabrani su projekti koji unapređuju kvalitet života i rešavaju probleme lokalnog stanovništva. Poseban naglasak stavljen je na one projekte koji se realizuju u ruralnim sredinama, stvaraju prostor za zajedničke aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva, a u realizaciju uključuju veliki broj ljudi i koji stvaraju najveći benefit za lokalnu zajednicu u oblasti kulture, obrazovanja, zdravlja, sporta, bezbednosti, ekologije i dr.

“U okviru našeg projekta pod nazivom “Hajmo (pr)Eko” pristupili smo akciji čišćenja takozvanog šumskog pojasa, prostora između osnovne škole i izbegličkog kampa, punog trave, rastinja i raznog otpada. Imali smo trodnevnu akciju čišćenja sa decom iz škole, nastavnim i nenastavnim osobljem, migrantima iz kampa, žandramerijom i lokalnim stanovništvom. U narednih mesec dana akcija je nastavljena uz pomoć volontera iz lokalne zajednice.

Akcija je ukupno okupila oko 140 volontera i uspeli smo da ovaj deo očistimo, a u planu je i postavljanje info tabli sa eko parolama koje smo napravili u okviru školskih radionica. Stvaramo jedan lepši i čistiji kutak za sve nas, ujedno budeći svest građana o neophodnosti zaštite prirodnih površina.” – kaže Maja Stojanović, iz neformalne grupe “Eko koraci”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *