ODRŽAN ZAJEDNIČKI BAZAR MIGRANATA I LOKALNOG STANOVNIŠTVA „HAJDE DA BUDEMO PRIJATELJI“

Događaju su pored aktivista i volontera Centar za aktivizam Vranje prisustvovale i žene iz pčinjskog okruga koje se bave proizvodnjom domaćih kolača i hrane, kao i izradom odeće i nakita u domaćoj radinosti. Takođe su i pripadnice lepšeg pola iz kampa za migrante u Vranju na „Bazaru prijateljstva“ predstavile tradicionalna jela iz svojih zemalja i razgovarale sa posetiocima bazara o načinu na koji se ove poslastice pripremaju.

  • Cilj projekta je bio da približimo migrante lokalnoj zajednici na jedan poseban način, a to je kroz žensko preduzetništvo, domaću radinost i zanate po kojima je svaki narod prepoznatljiv i koji su svojevrstan pečat kulture i tradicije svake nacije – rekla je potpredsednica Centra ya Aktivizam Vranje, Bojana Janković.

Ona je objasnila da su upravo ovakvim druženjima i zajedničkim spremanjima hrane i izradom drugih proizvoda iz domaće radinosti i migrantkinje i žene iz vranjskog kraja pokazale da imaju mnogo zajedničkog bez obzira na jezičke ili verske barijere.

  • Srpkinje su divne žene i domaćice, slične su mnogo ženama iz naših krajeva, jer i njima su porodica, deca i tradicionalne vrednosti na prvom mestu. Vredne su i hrana i specijaliteti koje smo danas probale su divni. Neke stvari probale smo prvi put u životu, i veoma su nam se dopale. Ajvar na primer. Mi to u Avganistanu nemamo i ja sam želela da naučim da pravim ovaj specijalitet. Uzela sam i recept – rekla je trideset osmogodišnja migrantkinja iz kampa u Vranju koja je učestvovala u ovom projektu.

Centar za aktivizam Vranje nastaviće sa društveno – odgovornim radom kada je u pitanju podrška migrantima koji su smešteni na području Juga Srbije, poručili su iz ove organizacije i apelovali na sve nadležne institucije da slede primer Komesarijata za izbeglice i migrante i podrže projekte vezane za osnaživanje migrantske populacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.