Odbor za ljudska prava Vranje: Uzroci nasilja nad ženama u patrijarhalnim obrascima ponašanja

Na Međunarodni dan nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, a koji je ujedno i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” koja traje do 10. decembra, iz vranjskog Odbora za ljudska prava kažu da je od početka godine do kraja oktobra 106 žena zatražilo pomoć i podršku. Samo u peridu vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja, za pomoć se obratilo 26 žena.

Iz Odbora za ljudska prava kažu još i da je njihov SOS telefon od početka godine zabeležio 690 poziva žena iz cele Srbije i da je Odbor pružio 769 pravnih i 973 psihosocijalnih usluga.

Za samo prvih 10 dana maja, kako kažu, broj poziva je bio isti kao za ceo maj prošle godine, bilo je 67 poziva.

Kako kažu, ove godine se zbog epidemije radilo u otežanim uslovima, ali se nastojalo da se dodatnim aktivnostima pomogne ranjivijoj kategoriji žena u vidu paketa pomoci  sa hranom i higijenskim sredstvima, kao i ženama sa invaliditetom za koje su organizovani preventivni pregledi na odeljenjima radiologije i ginekologije Opšte bolnice u Vranju.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” pokrenuta je 1991. godine i počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima – od porodice do radnog mesta i javnih prostora. Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *