Neformalni pokret “Odbranimo reku Pčinju i njene pritoke” Trgovište pozivaju na odbranu reke Pčinje i Tripušnice

Meštani sela Donji i Gornji Stajevac kod Trgovišta traže pomoć javnosti zbog izgradnje još jedne brane i stavljanja reke Tripušnice, od koje nastaje Pčinja, u cevi, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi, da i reka Tripušnica mora da se odbrani od cevi upozoravaju stanovnici krajnjeg juga Srbije koji su daleko od očiju javnosti, i najavljuju okupljanja u znak protesta protiv nastavka izgradnje mini-hidroelektrane Pročovci 3, investitora Turbo Energy System DOO Trgovište.

U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je ovom investitoru za MHE Pročovci 3 snage 910 kW dozvola izdata u novembru 2018. godine, a ranije su meštani za lokalne medije tvrdili da je investitor Oliver Krstić rođak bivšeg predsednika opštine Trgovište, a sada narodnog poslanika Nenada Krstića” – stoji u tekstu.

Investitor je 4. februara 2020. godine dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Zgrada elektrane nalazi se kod sela Donji Stajevac, a ovih dana se intenzivno odvijaju radovi na izgradnji brane i cevovoda u gornjem toku, u selu Gornji Stajevac, zbog čega meštani nastavljaju da se bune.

Nemamo podršku sa strane, potrebni su nam ekolozi, doktori, advokati, ukopavaju nam reku u cevi. Želimo da se okupimo što pre, sutra. Pozivamo planinare, ribolovce, bajkere, bicikliste, sve ljubitelje prirode” – rekli su okupljeni oko neformalnog pokreta Odbranimo reku Pčinju i njene pritoke.

Reka Pčinja, čija je dolina Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica, sve do ušća sa Lesničkom rekom, odakle nastavlja tok ka zapadu kao Pčinja.

Odnosno, da nije Tripušnice, ne bi bilo ni Pčinje.

Na području PIO Dolina Pčinje je ustanovljen režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštine Bujanovac, odnosno katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski

Izvori: Nova.rs, Slobodna reč, Facebook strana “Eko straža” i Infoaktivist

Leave a Reply

Your email address will not be published.