Zoran Mojsilov pravi kamenu umetničku instalaciju visine preko 10 metara

Instalacije pirotskog umetnika mogu se videti na međunarodnim izložbama i galerijama širom sveta, ali i u brojnim parkovima i trgovima u Nju Jorku (Socrates sculpture park), Kaliforniji (Runnymede sculpture Farm), Masačusetsu (DeCordova Museum and Sculpture park).

Najnovije umetničko delo svetski poznatog umetnika Zorana Mojsilova koje je on nazvao “Severna ruža” nastaje u gradu Grand Forks, trećem po veličini u Severnoj Dakoti, a u okviru velikog projekta “Public art” (Javna umetnost).

Cilj ovog projekta je da istaknuti međunarodno priznati umetnici stvaraju na javnim mestima, kako bi prolaznici i brojni ljubitelji umetnosti mogli da uživaju u kompletnom procesu nastavka umetničkog remek-dela.

Ovu umetničku instalaciju čine četiri veoma teška granitna kamena, koje je Mojsilov prethodno, u skladu sa svojom umetničkom vizijom, obradio kako bi zajedno sačinjavale delo pod nazivom “Severna ruža”.

Kako piše američki list “GrandForks Herald”, ovo je samo prva faza nastajanja ovog umetničkog dela, a u nastavku, biće postavljene stene manje veličine, kako bi ova umetnička instalacija dobila konačan izgled.

Grad je uložio 50.000 dolara samo u pripremu terena i izgradnju temelja skulpture. Ostale troškove je pokrio anonimni donator, izjavio je za GrandForks Herald Lorel Rojter, direktor Muzeja umetnosti Severne Dakote, koji je snažno podržao ovaj projekat.

“Ovo će biti moja najviša skulptura do sada i definitivno najviša formacija stena u ovom delu Severne Dakote, s obzirom da je ovo ravnica. Radio sam na njima i obrađivao ih dok su bile u ležećem položaju, zaravnao sam površine kako bi sklopljene, uz pomoć teške mehanizacije, poprimile izgled prerijske ruže. Ivice sam “spalio” kako bi izgledale autentično”, kazao je Mojsilov  i dodao da na ovom projektu radi već dve godine.

Ceremonija svečanog otvaranja je zakazana za 2. septembar.

“Severna ruža”, odnosno prerijska ruža, prvo je što su doseljenici na ove prostore zatekli kada su se naselili ovde. Prerijske ruže su i sada tu, a njihova iskonska lepota i danas je prisutna – navode američki mediji. Sa druge strane, stručnjaci za oblast umetnosti, ovu skulpturu, ili umetničku instalaciju, već sada nazivaju “kraljicom umetnosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.