Pirotski lekari odbranili čast profesije, zajedno sa svojim kolegama širom zemlje

Na samom kraju pandemije nezapamćenih razmera, koja je zaustavila svet i odnela blizu 400.000 žrtava, Srpsko lekarsko društvo Podružnica u Pirotu zahvaljuje svim kolegama na izuzetno profesionalnom odnosu u ovom teškom periodu. Zahvaljujemo lekarima u Zavodu za javno zdravlje, opštoj bolnici, domovima zdravlja, službi hitne pomoći, kao i rendgen tehničarima, laborantima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i čestitamo na humanosti i požrtvovanju koje su ispoljili tokom vanredne zdravstvene krize na koju niko u svetu nije bio potpuno spreman. Ne bežeći od rizika koji nosi zanimanje, neki od njih su i sami bili zaraženi i oboleli.

Najdublju zahvalnost i divljenje dugujemo kolegama „na prvoj liniji fronta“, koji su pri Kliničkom centru u
Nišu spašavali ljudske živote, uz puno odricanja, braneći čast naše profesije i rizikujući vlastiti život, kao i živote svojih
najbližih.

Oni su:

– dr Milan Živić, anesteziolog
– dr Moma Bojkić, anesteziolog
– dr Milan Elenkov, anesteziolog
– dr Ljiljana Manojlović, infektolog
– dr Miljana Ćirić, infektolog
– dr Dragan Tošić, anesteziolog
– dr Snežana Jotić, pulmolog i
– dr Dimitrije Stojanović, pulmolog

U uslovima vanrednog stanja, izmešteni iz svojih domova i odvojeni od svojih najbližih, oni su požrtvovano, hrabro i dostojanstveno reprezentovali pirotsko zdravstvo u Nišu. Na ovaj način, još jednom je potvrđeno da u nemogućim uslovima, kao što je to bilo i tokom rata i sankcija, tokom bombardovanja, jedna od profesija koja časno brani i brine o životu i zdravlju svog naroda jesu – zdravstveni radnici.

Koristimo priliku da zahvalimo i na aplauzu solidarnosti svim građanima Pirota i naše zemlje, sve vreme tokom trajanja pandemije. Na ovaj način ispoljeni su zahvalnost i poštovanje profesiji koju obavezuje Hipokratova zakletva, ali isto tako se narod koji je aplaudirao sam obavezao da iskoreni vlastito „kratko pamćenje“, kojem smo skloni. Ako su lekari cenjeni u neprilikama izazvanim strahom od nepoznatog, onda treba da ostanu poštovani i u mirnodopskom periodu, kome se unapred radujemo.
Poštovanje profesije i dostojanstva lekara od strane pacijenata/ javnosti, doprinosi dodatnom entuzijazmu i inspiriše struku da čini nove prodore u lečenju i nezi pacijenata, odgovorno i profesionalno.

Zahvaljujemo i medijima koji su razaznali „junake Covid doba“ i profesionalno i posvećeno izveštavali, približavajući javnosti kakvo to srce bije u junaka ispod mantila, vizira i maski… Koliko pribranosti, snage i izdržljivosti, znanja i iskustva, konačno, koliko ljubavi treba da bi se rizikovao vlastiti život kako bi se pomoglo ugroženima i spasili tuđi životi.

Neka ova pohvala stručnosti i humanosti ostane svedočanstvo jednog vremena – da se ne zaboravi.

*Saopštenje: Predsedništvo podružnice SLD u Pirotu

Leave a Reply

Your email address will not be published.