DUŽNICI PORESKE UPRAVE 46 PRIVREDNIH SUBJEKTA IZ PČINJSKOG OKRUGA – SIMPA I JUMKA NEMA NIGDE

Na spisku Poreske uprave Ministarstva finansija, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, bilo je 4.291 preduzeće ili radnja koji državi duguju nekoliko stotina milijardi dinara.

Iz Pčinjskog okruga na tom spisku je samo 46 pravnih ili fizičkih lica, odnosno 1,07 odsto, saopšteno nam je iz Poreske uprave, posle našeg Zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja.

U kategoriji poreskih dužnika – aktivnih pravnih lica, od njih 389, samo su dva iz našeg Kraja: Hotel „Vranje“, čije su poreske obaveze 169.201.343 i Obuća „Kriko“ iz Trgovišta sa dugom od 58.840.312 dinara.

U kategoriji pravnih lica u stečaju, na spisku je čak 389 dužnika, a među njima iz Pčinjskog okruga su 22.

U toj kategoriji najveći dužnik je „Zavarivač“ sa 889.391.132 dinara, a slede: „Binačka Morava“, „Zamber“, „Novogradnja“(214.313.972), PZP, „Nova Jugoslavija“, Vodogradnja i „Živinoprodukt“ (36.047.103 dinara).

Tu su takođe: iz Vladičinog Hana – „Fopa“, „Sloga“, „Balkan brik“,“Mehanizacija“, „Južna Morava“ i „Betonjerka, zatim iz Bujanovca: „Lagado“, „Svetlost“, „Jugokop“ i Proleće“, te „Mačkatica“ i „Zastava PES“ iz Surdulice i „Pčinja“ iz Trgovišta.

Zanimljivo je da na sledećem spisku najvećih dužnika Poreske uprave, za koje je Unapred pripremljen p lan reorganizacije (UPPR), nisu velike vranjske kompanije „Jumko“ i „Simpo“, iako je to ovih dana najavio Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Na sledećem – spisku preduzetnika najvećih dužnika Poreske uprave, od 1.647 subjekata, iz Pčinjskog okruga je 16, a od toga samo iz Surdulice 10, koje duguju od 13,8 do 5,1 milion dinara.

To su: PPM „Gradnja“, ZGTR „Unique engineeering“, Proizvodnja obuće, Univerzal gradnja, SZGR „Gemnm“, SGR „Mitke“, SZR „Leka mont“, Samostalna građevinska radnja, SUR „Geopromere“ i Autoprevoznička radnja.

Tu su takođe: „Suzi-ko“ i GUTR „Zozo-go“ iz Vldičinog Hana,“Eco wood“ i Autoprevozničk radnja iz Trgovišta, te „Zoki putevi“ iz Vranja i SGR „GB Construction“ iz Bosilegrada.

Zanimljivo je da Poreska uprava, u ovom spisku nije navela koliko je ukupno poresko zaduženje svih dužnika sa ovog sa juga Srbije, i ako je na to bila dužna prema Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

U okviru projekta: „Promocija Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja“, koji realizuje Udruženje „SPA“, a koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja

Leave a Reply

Your email address will not be published.