Centar za aktivizam Beograd: Reproduktivno zdravlje Romkinja

NVO Centar za Aktivizam Beograd uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda otpočeo je projekat “Reproduktivno zdravlje Romkinja” koji će u naredna četiri meseca biti sproveden na teritoriji GO Palilula.

Na konferenciji za medije održanoj u utorak 18. jula u Centru za kulturu “Vlada Divljan” projekat su predstavili članovi NVO “Centar za Aktivizam Beograd”, predstavnici opštine Palilula i Kancelarije za mlade Palilula.
Radionice na teme polno prenosivih bolesti, seksualne kulture mladih, zaštite i kontracepcije biće održane u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Palilula i naš cilj je da zainteresujemo što veći broj učenika romske populacije da uzmu učešće u njima. Mladi moraju da rade na podizanju svesti medju vršnjacima kada je stupanje u seksualne odnose u pitanju. To nesme da bude tabu tema ni medju profesorima ni medju roditeljima, jer samo na taj način sprečićemo povećanje broja polno prenosivih bolesti i maloletničkih trudnoća medju tinejdžerima, a posebno medju tinejdžerima romske populacije, gde su još uvek usadjeni stereotipi o tome da je “normalno” prerano stupanje u seksualne odnose, kao i trudnoće čak u višim razredima osnovne škole – rekla je Predsednica UO Centra za Aktivizam Beograd Bojana Janković.
Zamenik predsednika opštine Palilula Darko Paunović istakao je da je važnost ovog projekta od velikog značaja za opštinu Palilula koja ima na svojoj teritoriji veliki broj romskog stanovništva.
– I kao lekar i kao rukovodilac Opštine Palilula podržavam svaki rad na podizanju svesti kod mladih kada je reproduktivno zdravlje u pitanju. To je značajna tema pogotovo medju romskom populacijom jer tu imamo najveći broj maloletničkih trudnoća i brakova kao posledicu tih trudnoća. Ovakvim radionicama i tribinama očekujem da se ovaj trend smanji, kao i da medju tinejdzerima bude manje bolesti koje se prenose polnim opštenjem – istakao je Paunović.
Svi zainteresovani za učešće na ovim tematskim radionicama mogu da šalju prijave na mejl organizacije: centarzaaktivizam@gmail.com  Kancelarije za mlade Opštine Palilula: palilulakzm@gmail.com
Rok za slanje prijava je 15. septembar, a broj učesnika je ograničen

Leave a Reply

Your email address will not be published.