Broj novoobolelih u Vranju je petoro od 181 uzorka

Broj novoobolelih od kovid infekcije sve je manji u odnosu na broj ispitanih uzoraka. To je znak da epidemija polako jenjava, a bitno je i da nema težih kliničkih oblika bolesti, kaže epidemiolog doktor Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlјe u Vranju.
Sve manje obolelih, sve veći broj izlečenih od korona virusne infekcije, a oni koji su na lečenju u stabilnom su stanju. To je najkraća i veoma ohrabrujuća procena epidemiloga za područje grada i okruga.
Dr Slađan Stanković je rekao da su od 181-og uzorka 5 pozitivnih, odnosno novoobolelih, svi sa područja Vranja. To je ispod 3 odsto u našem okrugu. Takvi rezultati pokazuju da epidemija jenjava.
Najizloženiji infekciji su medicinski radnici, a to pokazuje i slučaj dve medicinske sestre iz službe Hitne pomoći u Vranju, koje su među 5 novoobolelih.
Epidemiološka služba ispitala sve kontakte dve obolele medicinske sestre i svi koji su radili sa njima u smeni biće testirani. Jedna od sestara ima i obolele članove porodice od Kovida 19. Ali situacija je pod zdravstvenom kontrolom kaže dr Stanković.
Najbitnije je da nema obolelih sa težom kliničkom slikom i da je stanovništvo, bar veći deo, prihvatilo propisane zdravstveno- higijenske mere neophodne u zaštiti od infekcije. Najavlјeno masovnije testiranje za potrebe studije o kolektivnom imunitetu od izuzetnog je značaja za dalјe postupanje.
Doktor Stanković je rekao da ćemo imati orijentaciju koliki je kolektivni imunitet postignut. Pitanje je koliko će takav kolektivni imunitet trajati, da li kao kod gripa, jednu sezonu, ili duže. Važno je da se sada sprovode masovnija testiranja u okrugu, u javnim ustanovama, u vojnim kolektivima, policijskim upravama.
Vanredne mere moraju ostati na snazi i dalјe, podsetio je doktor Stanković.
Inače od početka epidemije u Pčinjskom okrugu su inficarana 144 lica: 69 u Vranju, 41 u Surdulici, 24 u Vladičinom Hanu, 5 u Bujanovcu, po dvoje u Trgovištu i Preševu i jedno lice u Bosilegradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.