Briga o svim građanima u teškim vremenima

U opštini Vladičin Han dve osobe koje su zaražene koronavirusom  su stabilnog zdravstvenog stanja. Nјihovi kontakti nisu pozitivni. Vodi se računa o svim stanovnicima, pripremlјeno je oko 400 paketa namirnica za stare i socijalno najugroženije i podelјeno više od 1000 maski građanima.

Od uvođenja vanrednog stanja preduzimaju se sve potrebne mere prevencije kako bi se građani zaštitili. Stanje dvoje obolelih je stabilno, kaže predsednik Goran Mladenović. Oni su na radu van teritorije opštine Vladičin Han i tako je došlo do zaraze, ali je najvažnije da se opravlјaju i da njihovi kontakti  nisu pozitivni. Sva lica koja su bila u kontaktu sa zarazenim osobama nemaju simptome korona virusa. Nemamo potencijalno zaražene. Pratimo situaciju i zadovolјni smo njihovim zdravstvenim stanjem, kaže Mladenović.

Opština je obezbedila više od 1 000 maski koje su podelјene građanima jer je u početku bilo nestašica u svim apotekama. Sada je situacija mnogo drugačija i sa maskama i sa ostalim dezinfekcionim sredstvima. Građani mogu i opštini da se obrate na nekoliko brojeva telefona za pomoć. Zahvalni su Jumku koji je odmah na početku donirao 500 maski i 16 skafandera za medicinsko osoblјe u Domu zdravlјa kako bi bili spremni da reaguju ukoliko se pojave potencijalno zaraženi.

Preduzeće za komunalno uređenje radi na dezinfekciji ulica, javnih površina, ulaza u stambene zgrade, ustanova, parkova i igračaka , ističe Mladenović.

Štab za vanredne situacije je formirao mobilni tim koji je od prvog dana na terenu i pomaže starijim sugrađanima i ugroženima. Onima koji imaju zabranu kretanja paketi sa namirnicama se dostavlјaju na kućne adrese, a pripremlјeno je 400 paketa za socijalno najugroženije.

Počeli smo odmah sa distribucijom paketa hrane za lica koja nisu u mogućnosti da se snabdeju i taj tempo dostave namirnica ćemo nastaviti. Pripremlјeno je 400 paketa, za početak, koje ćemo donirati najugrozenijim kategorijama stanovništva. Akcenat smo stavili na one koji žive u brdsko planinskim predelima, ali će pomoć stići i za stanovnike u ravničarskim selima i za one u gradu, objašnjava predsednik opštine.

U Hanu nisu zabeleženi slučajevi kršenja zabrane kretanja stanovnika. Građani su ozbilјno shvatili ovu situaciju i poštuju odluke Vlade i opštinskog Kriznog štaba.

Jako sam zadovolјan ponašanjem stanovnika opštine Vladičin Han. Svi poštuju mere koje je propisala Vlada RS i Štab za vanredne situacije. Za svo ovo vreme nismo imali ni jedno lice koje je prekršilo zabranu kretanja i uz disciplinu koju građano imaju mislim da ćemo i brže izaći iz ove situacije nego što to izgleda. Stanje je stabilno i nadam se da će građani nastaviti da se tako ponašaju, kaže Mladenović.

On navodi da je situacija ozbilјna u celoj zemlјi i svetu, ali da svaki pojedinac mora da ima odgovornost i brine o sebi, kao i o drugima. Samo tako možemo uspeti da se izborimo sa novonastalom situacijom.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.