Vladičin Han postaje opština od koje treba učiti

Svi parametri poslovne politike, kojima opština Vladičin Han završava ovu, a ulazi u sledeću kalendarsku godinu, takvi su da bi ih poželeo bilo koji predsednik, bilo koje opštine u Srbiji.

To je opšti i nepodeljeni utisak koji su novinari poneli sa skoro dvočasovne press konferencije kuju su im priredili predsednik Goran Mladenović i njegov zamenik Vlada Kostić.

Pored 700 novih radnih mesta, blizu 1000 aktivnih privrednih društava i preduzetnika i prosečne zarade oko 4.000 zaposlenih koja je prešla 42.000 dinara, predsednik Mladenović je u prvi plan stavio sledeći podatak.

-Opština Vladičin Han je u 2018. godini imala ubedljivo najveći porast zarada od svih opština u Pčinjskom okrugu, a u Srbiji ispred nas je u 2018. bila samo opština Lučane u čijoj strukturi privrede preovladava namenska industrija – rekao je predsednik Mladenović.

U „godini za pamćenje“ kontinuiran i stabilan priliv sredstava u opštinski budžet omogućio je  da se u infrastrukturu plasira preko 17, a poljoprivredu osam miliona dinara.

-Istakao bih takođe da opština nema nikakvih kreditnih zaduženja, a danas na računu imamo 88,5 miliona dinara, čime možemo da isplatimo blizu sedam mesečnih zarada svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i ustanovama – nastavio je Mladenović.

U obraćanju novinarima, zamenik predsednika opštine Vlada Kostić, akcenat je bacio na sredstva koja je ova lokalna samouprava obezbedila projektnim finansiranjem od raznih domaćih i onostranih donatora.

-Mi smo kvalitetnim projektima u prošloj godini, po svim osnovama i pozicijama, obezbedili ukupno oko 50 miliona dinara, što je značajno uticalo na relaksaciju opštinskog budžeta – rekao je Kostić.

Za narednu kalendarsku godinu budžet opštine Vladičin Han projektovan je na 945 miliona dinara, što će, uz 500 novih radnih mesta značajno uticati na kvalitet života oko 21.000 stanovnika ove opštine.

-U 2019. godini, zajedno sa Republikom, moramo sve učiniti da preduzećima i kompanijama koji su nosioci razvoja opštine, a koje predvodi kompanija „Teklas“, stvorimo ambijent za poslovanje kojim ćemo nastaviti ovaj trend, jer je to naša obaveza pred   generacijama koje dolaze – reko je na kraju Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

R. Irić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *