Vladičin Han drugi mesec zaredom ima najveći rast zarada u Srbiji

Već drugi mesec zaredom opština Vladičin Han ima najveći prosečan rast neto isplaćenih zarada u Republici Srbiji u odnosu na prošlu godinu, pokazuju analize Republičkog zavoda za statistiku.

Sa rastom od 11,7 odsto u avgustu, odnosno 11,1 odsto u septembru, u odnosu na iste mesece prošle godine, Vladičin Han je prvo mesto u Srbiji izborio u konkurenciji 174 opštine i 29 gradova.

Prosečna zarada oko 3.800 zaposlenih u Vladičinom Hanu u avgustu ove godine iznosila je 41.436, a u septembru 39.411 dinara.

Da ovakav impozantan rast zarada u poslednja dva analizirana meseca nije slučajnost, svedoče i podaci da je ova opština u junu (11,7) i julu (11,9 odsto) bila na druga na ovoj listi, iza opštine Lučane, a ispred opštine Beočin.

Podsetimo da su u junu ove godine, sa neto iznosom od 44.245 dinara, zaposleni u opštini Vladičin Han imali najveću  prosečnu zaradu u Pčinjskom okrugu.

Tako, iz meseca u mesec, opština Vladičin Han polako preuzima ulogu regionalnog privrednog lidera.

Naglom usponu privrede Vladičinog Hana poslednjih dve-tri godine, pored turskog „Teklasa“ sa 700 zaposlenih, doprineli su „Nektar“ sa preko 300, pa „Belanova“, Smelting i drugi.

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han konstatuje da smo i ovakvim rezultatima svi mi na jugu Srbije još itekako daleko od republičkih standarda.

-Za nas u Vladičinom Hanu ovakav rast prosečnih zarada, posle desetak godina pravog beznađa, govori da smo mi definitivno na putu ozdravljenja naše privrede – kaže Mladenović.

R. Irić

Leave a Reply

Your email address will not be published.