UDRUŽENJA ZAPOSLENIH U LOKALNOJ UPRAVI BUJANOVAC IPAK DOBIJAJU OPŠTINSKI NOVAC

Uprkos mogućem sukobu interesa, Opštinsko veće usvojilo je u ponedeljak predlog opštinske Komisije za dodelu sredstava udruženjima građana bez ikakvih izmena.

To znači da će Opština Bujanovac finansirati sa po 120.000 dinara dve organizacije civilnog društva, Vlera Lugina i Future, čiji su zakonski zastupnici zaposleni u opštinskoj upravi Bujanovac.

Naime,

Dve organizacije civilnog društva, čiji su osnivači zaposleni u lokalnoj upravi, dobile su na konkursu Opštine Bujanovac po 120.000 dinara, što predstavlja klasičan sukob interesa i otvara mogućnost korupcije. Zbog toga predstavnici nekoliko NVO iz Bujanovca traže da se ovaj konkurs poništi.

Udruženja koja vode radnici Opštine su „Vlera Lugina“ čiji je zastupnik Gani Aliu, zaposlen u Odeljenju za finansije, i „Budućnost“ čiji je osnivač Gezim Murati, zadužen za skupštinske poslove, koja su prema „Predlogu odluke za finansiranje NVO“ dobile svaka po 1.000 evra u dinarima.

U pravnim aktima Opštine Bujanovac nije izričito definisano ko može da učestvuje na konkursima, pa tako u konkretnom slučaju nisu prekršene pravne, ali jesu etičke norme.

Lokalni NVO aktivisti sa kojima smo razgovarali, među kojima su pripadnici sva tri dominantna naroda u Bujanovcu, ogorčeni su ovakvim postupkom komisije.

Sali Salihu, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac, zamoljen da prokomentariše činjenicu da su novac dobile organizacije zaposlenih u lokalnoj samoupravi, kratko je odgovorio:

-Nenam sa tim ništa, obratite se predsedniku komisije.

Organizacije Alternativa internacionale, Nansen i Beyond podnele su i žalbe na odluku komisije, ali ih je Opštinsko veće odbilo.

Izvor: Infoaktivist, Bujanovacke, FB

Leave a Reply

Your email address will not be published.