Tradicionalna konferencija za novinare hanskog rukovodstva

Opština Vladičin Han godinu na izmaku dočekuje sa 88 miliona dinara suficita u budžetu. Realizovano je skoro sve što je planirano i očekuju da će i u 2019. godini imati slične poslovne rezultate, čulo se na redovnoj konferenciji predsednika opštine Gorana Mladenovića kojoj su prisustvovali predstavnici medija iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Godina koja je na izmaku bila je vrlo uspešna. Radilo se puno i efekti su vidlјivi. Ovako je, sada već svoju tradiconalnu konferenciju za novinare, na kraju svake kalendarske godine počeo Goran Mladenović predsednik opštine Vladičin Han. Asfaltiran je veliki broj saobraćajnica u gradu i po selima. Neki su na asfalt čekali i po 30 godina. Zavirilo se u svaku mesnu zajednicu, čula se reč meštana, rešavani su gorući problemi. Velika pomoć u realizaciji projekta stigla je od Koridora Srbije koji su izdvojili oko milion evra za revitalizaciju puteva oštećenih prilikom izgradnje Koridora 10. Stanovnici sela Polom, Prekodolce, Kržince Džep, Momin Kamen, Garinje, Repište iskazali su visok stepen tolerancije i strplјenja zbog pomenutih radova na auto putu, kao malo ko u Srbiji, i zaslužili su da budu nagrađaeni, glasilo je obrazloženje Koridora. Radilo se i na komunalnoj infrastrukturi, pojedina sela su trajno rešila problem vodosnabdevanja.Nije izostala pomoć države i resornih ministarstava, kaže Mladenović, na čemu su veoma zahvalni.

Pomoć su dobili i polјoprivrednici kroz razne subvencije, novopečeni roditelјi, studenti. Pokretač privrednog razvoja je kompanija Teklas koja je za dve godine zaposlila 670 radnika. Završava se izgradnja trećeg pogona koji će početi sa radom u martu i aprilu. Tada će u Teklasu raditi 1000 radnika.

Ulagalo se i u projekte koji se bukvalno tiču egzistencije lјudi i rešavanja njihovih problema. Uz pomoć Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj 19 žena je dobilo mogućnost da realizuju svoje poslovne planove. Druge međunarodne organizacije pomogle u takođe pokretanje malih biznisa, rešavanje stambenih problema.Ministarstvo za populacionu politiku proširenje kapaciteta vrtića i otvaranje savetovališta za mlade roditelјe.

Za 2019. godinu planira se nastavak uređenja puteva i ulica u širem gradskom jezgru i udalјenim mesnim zajednicama. Rešavanje problema parkiranja kroz posebnu službu u okviru Komunalnog preduzeća, izgradnja Doma za učenike, fiskulturne sale u Stublu, rekonstrukcija svih škola, smanjenje nezaposlenosti i siromaštva. Nazirire se i sudski rasplet imovine i dugovanja Fabrike omotnog papira i ambalaže. Han će dobiti novi kej i park ispod najlepšeg mosta „Vrla“ na trasi auto puta, a do 2020. I kompletno oslikan hram Svetog kneza Lazara, ističe prvi čovek opštine.

Ove godine su dobili nagradu kapetan „Miša Anastasijević“ i našli se među 20 najuspešnijih opština. Nominovani su i za državno priznanje. Nadaju se da će se planovi za 2019. ostvariti, čulo se na konferenciji za novinare u Vladičinom Hanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *