Pirotska Vinarija “Savić” dobila tri priznanja na prestižnom Novosadskom sajmu

Pirotska Vinarija “Savić”, iako mala porodična vinarija, po kvalitetu vina koja proizvode svrstava se među najkvalitetnija domaća vina o čemu svedoče i čak tri nagrade na ovogodišnjem Novosadskom sajmu, prestižnom sajmu na kome se prezentuje sve najbolje što se iz oblasti poljoprivrede proizvodi u našoj zemlji.

-Ja sam ove godine učestvovao u ocenjivanju sa dva uzorka vina – belo vino  – sovinjon beli, berba 2019. koje je osvojilo zlatnu medalju i roze vino – barik “Odom” iz 2018. godine koje je osvojilo srebrnu medalju. Na osnovu ove dve medalje dobili smo i posebnu plaketu za kvalitet proizvoda i učešće na Novosadskom sajmu. Inače, početkom godine, tačnije februara meseca, Savez vinara Srbije je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, u Beogradu organizovao ocenjivanje vina. Tom prilikom, na moje veliko zadovoljstvo, ocenjivači – vrhunski srpski ocenjivači sa svim svetskim licencama, moje vino je dobilo 74 poena od mogućih 100, a primera radi, u mojoj kategoriji vino koje je bilo prvoplasirano dobilo je 85 poena. To je bio veliki podstrek jer smo tada saznali da vrhunska domaća vina ne odskaču previše od mog vina, jer su mnoge renomirane i poznate vinarije po ocenama ostale ispod naših vina-kazao je Savić.

Poseban kuriozitet je da vina Vinarije Savić imaju nazive na pirotskom govoru, što izaziva ogromno interesovanje kod ljudi koji nisu iz našeg kraja, a naravno i kod naših ljudi, kaže Savić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.