Odbor za ljudska prava Vranje Program SOS telefon Vranje organizuje preventivne zdravstevene preglede

U subotu, 3. aprila, u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje-Program SOS telefon Vranje i udruženja MS (multiple skleroza) Pčinjskog okruga, u partnerstvu sa Zdravstvenim centrom Vranje, nastavljeni su organizovani, bezbedni preventivni pregledi reproduktivnih organa žena sa invaliditetom u uslovima korona virusa.

Na ginekološki i pregled dojke, četvrti po redu, došlo je 4 od 7 žena, što potvrđuje teškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. Na prethodna tri preventivna pregleda, koje organizujemo od novembra 2020. godine, odazvalo se 9 žena, a kod  5 je utvrđena zdravstvena promena. Podatak da je više od  polovine – 55,5% žena sa invaliditetom upućeno na dalje stručne preglede I konsultacije (mamografija, biopsija…), potvrdjuje važnost napora civilnog sektora I lekara u borbi za očuvanje zdravlja u uslovima korona virusa i opterećenosti zdravstvenog sistema.

PREVENTIVNI GINEKOLOŠKI I PREGLEDI DOJKE ZA ŽENE SA INVALIDITETOM 2020. godine.

DATUM PREGLEDA BROJ ŽENA KOJIMA JE ZAKAZAN PREGLED BROJ URAĐENIH PREVENTIVNIH PREGLEDA BROJ ŽENA KOJE SU UPUĆENE NA DALJE PREGLEDE (mamografija, biopsija) BROJ ŽENA KOJIMA JE UTVRĐENA PATOLOŠKA PROMENA
07.11.2020. 5 5 3 /
04.12.2020. 2 2 1 1
12.12.2020. 2 2 / /
UKUPNO: 9 9 4 1

Od 9 žena, više od  polovine – 55,5% žena sa programa preventivnih pregleda, je zbog zdravstvenih promena  upućeno na dalje stručne preglede I konsultacije (mamografija, biopsija…) 

– Memorandum o saradnji sa ZC Vranje na unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom u uslovima pandemije COVID 19, potpisali smo u oktobru 2020. godine.  Korona virus već godinu dana  baca redovne preglede na marginama zdravstva, što je celom timu lekara i za nas iz nevladinih organizcija, još veći izazov za održivost preventivnih pregleda. Zaštita od korna virusa i bezbednost je prioritet za svaku ženu koja dodje na pregled. SOS tim organizuje zakazivanje pregleda grupe od 5 žena i uz maksimalno kratko zadržavanje u prostorijama bolnice: žena ne čeka u hodniku red za pregled, nije potreban uput za specijalistički pregled, čime smo izbegli odlaske u Dom zdravlja i vreme potrebno za to, svaka žena posle pregleda dobije lekarski izveštaj, snimak ultrazvučnog pregleda ginekologa i pregleda dojke, rezultate Papa testa i ukoliko je potrebno javlja se na dalje preglede svom lekaru. Takodje biramo dane vikenda za dolazak, kada je manja redovna aktivnost na bolničkim odeljenjima, – ističe Suzana A Ristić iz Odbora za ljudska prava Vranje.

– Danas smo posebno srećni zato što radimo preventivne preglede u saradnji sa Odborom za ljudska prava – programom SOS Telefon Vranje i Udruženja miltiple skleroze, upravo za žene koje se otežano kreću i kojima je problem da dođu i čekaju na ovakvu vrstu pregleda. Izuzetno je teško organizovati preventivne preglede, a posebno je to izazov u vreme pandemije koja je izazvana korona virusom. Karcinom grlića materice je drugi po zastupljenosti u Evropi, posle karcinoma dojke, a karcinom jajnika je šesti po zastupljenosti i to je pokazatelj opravdanosti ginekoloških preventivnih pregleda, – istakla je dr Antić Ljiljana, direktorka ZC Vranje I potvrdila spremnost ove zdravstvene ustanove da se nastavi praksa. 

– Od ogromnog je značaja što smo u mogućnosti da u kontinuitetu pratimo zdravstveno stanje žena  koje su članice Udrženja multiple skleroza na preventivan način i u vreme pandemije korona visrusom i ne zapostavimo dobru praksu koju imamo već 5 godina unazad  – naglasila je dr Gordana Đorđević, načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo.

SOS telefon Vranje je 2020. godine, počeo realizaciju programa očuvanja reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom, u okviru aktivnosti koje je podržao  Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA i u saradnji sa organizacijom … IZ KRUGA VOJVODINE.

Izvor: Odbor za ljudska prava Vranje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *