Letnja akademija muzike „Strings 2018“

Ove godine se održava po šesti put u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a okupiće više od 80 studenata i đaka iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Oni će se nedelju dana usavršavati u klasama 11 poznatih profesora violine, violončela, gitare, viole, kontrabasa i kamerne muzike. u okviru pratećeg programa biće održani koncerti eminentnih muzičara iz Rusije, Grčke i Srbije, među kojima su violinista Jovan Kolundžija i Valerij Sokolov, mladi ukrajinski violinista, koji je i otvorio „Strings 2018“ rekavši da se nada da će ova škola prerasti u jedan uspešan festival.

„Ovde sam došao skoro slučajno i iznenađen sam kulturnim dešavanjima u ovom gradu. Nadam se da će svi uživati kako u koncertima, tako i na časovima koje će držati eminentni profesori.“

U ime lokalne samouprave obratio se šef Odelenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Bojan Tojaga koji je rekao da  Letnja škola muzike „Strings“ ima veliki značaj za kulturu Leskovca, što pokazuje i finansijska podrška Ministarstva kulture i informisanja.

Veče je završeno nastupom Omladinskog kamernog orkestra, koji je pod dirigentskom upravom Radeta Pejčića izveo filmsku muziku Zorana Simjanovića.

Pokrovitelj manifestacije su grad Leskovac i Ministarstvo kulture i informisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.