Đaci u Dimitrovgradu na poklon dobili klavir iz 1904. godine

Zahvaljujući vrednom poklonu koji su dobili od Udruženja “Šopsko oro” iz Pančeva, četrdesetak učenika Osnovne škole “Hristo Botev” u Dimitrovgradu koji pohađaju izdvojeno odeljenje muzičke škole iz Pirota, svoje časove klavira imaće na ovom instrumentu, umesto na pianinima na kojima su do sada vežbali. Da bi đaci zasvirali na ovom instrumentu potrebno je da se klavir naštimuje.

Predstavnici Udruženja građana bugarske nacionalne manjine u Pančevu predali su direktorki škole Katarini Simeonov klavir “Keresztély Sándo” na korišćenje, a potpredsednik Udruženja “Šopsko oro” Ljubinko Markov kaže da je potrebno samo da se klavir naštimuje da bi đaci svirali na njemu.

  • Klavir je iz 1904. godine, nekada se koristio kao pratnja u bioskopu prilikom prikazivanja nemih filmova. U odličnom je stanju, samo će morati da ga majstor naštimuje – kaže Markov.

On dodaje da je procenjena vrednost klavira oko 10.000 evra, a direktorka škole Katarina Simeonov objašnjava da će on mnogo značiti đacima u nastavi.

  • Reč je o polukoncertnom klaviru koji još nije u funkciji. Škola će morati da uloži novac u štimovanje i sitne popravke, tako da ne može još da se koristi, ali to će se srediti u narednom periodu – kaže Simeonova.

Osnovna škola “Hristo Botev” u Dimitrovgradu ima četrdesetak učenika koji pohađaju izdvojeno odeljenje Osnovne muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški” iz Pirota, a direktorka kaže da među đacima ima talentovane dece koji postižu zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima.

Simeonova kaže da još ne znaju koliko će novca škola uložiti u štimovanje, ali kaže da će nakon dolaska klavir štimera iz Pirota biti upoznati sa svim detaljima, te će nakon stručnog mišljenja znati kada će učenici početi da sviraju na njemu.

  • Klavir je za sada stavljen u centralni hol škole gde se održavaju male školske svečanosti i proslave, oplemenio je prostor, tako da deluje kao svojevrsni ukras. Međutim on će pre svega mnogo značiti za đake i nastavnika muzičkog, kao i za školski hor koji će imati klavirsku pratnju kakvu zaslužuje – kaže direktorka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.