Skoro dva miliona evra za opštine na jugu Srbije od EU

Za unapređenje poslovne infrastrukture, sedam opština sa juga Srbije odobreno je skoro dva miliona evra za projekte koje finansira Evropska unija preko razvojnog programa EU pro. Tako bi Niš, Doljevac, Sokobanja, Bojnik, Vranje, Vladičin Han i Bela Palanka trebalo da dobiju pare iz fonda EU.

Projekti podrazumevaju infrastrukturno opremanje industrijskih zona odnosno izgradnju pristupnih puteva, unapređenje ili izgradnju komunalne i turističke infrastrukture. Na taj način će se unaprediti investicioni potencijal ovih lokalnih samouprava kroz saradnju sa zainteresovanim investitorima, a sve u cilju ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta” – navode iz programa EU pro.

Projekti koji će biti sprovedeni u Beloj Palanci, Doljevcu, Nišu, Vladičinom Hanu i Vranju omogućiće uspostavljanje i poslovanje industrijskih zona i tehnoloških parkova, unapređenje rada biznis inkubatora, startap, kongresnih i centara za obuku, kao i razvoj poljoprivrede.

Evropska unija kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačajući konkurentnost i stvarajući uslove za postizanje boljih ekonomskih rezultata – navode iz programa.

Dodaju da projekti doprinesu dolasku investitora i otvaranju radnih mesta. Inače, projekte delom sufinansiraju i lokalne samouprave.

Vladičin Han dobija 12.000, a sa 1.400 evra opština sufinansira izradu izvođačkog projekta za infrastrukturno opremanje industrijske zone. Projekat se realizuje izradom tehničke dokumentacije za komunalno opremanje industrijske zone u Vladičinom Hanu. Regulisaće se uslovi za izgradnju, a lokalna samouprava će moći da ponudi parcele novim potencijalnim investitorima, što će zatim stvoriti mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, navodi se u opisu projekta.

Izvor:Južne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *