Priča o izgubljenom snu

Tekst je urađen u sklopu projekta “Dobrodošli” koji realizuje Centar za aktivizam Vranje uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Devetnaestogodišnji Amir je pobegao iz Sirije, i pre godinu dana iz izbegličkog kampa u Turskoj, preko Grčke i Makedonije stigao je u prihvatni centar za migrante u Preševu.
Rat u Siriji, kaže nije srušio samo njegovu zgradu u kojoj je živeo, i još mnogo kuća i zgrada i bolnica i škola. Njemu su bombe srušile san da upiše fakultet i postane doktor.
– Završavao sam srednju školu i moj plan je bio da upišem studije medicine. Kasnije sam želeo da apliciram za stipendiju i odem u Švedsku na specijalizaciju iz pedijatrije. Sanjao sam da život posvetim lečenju dece – kaže ovaj mladić iz Sirije.
Preko noći izgubio je sve, uključujući i san. Novac koji mu je brat iz Švedske poslao za studije dao je da pobegne iz Sirije. Stigao je u izbeglički kamp u Turskoj i to je značilo da je preživeo.
– Kada sam stigao u Tursku znao sam da sam spašen od smrti, ali sam i dalje bio daleko od svog sna – kaže Amir.
Odlučio je da ne odustane, da pronađe izgubljeni san. Preko Grčke i Makedonije stigao je u Srbiju, ali kaže da je njegov san u Švedskoj na studijama medicine.
– Već godinu dana sam u Preševu. Ovde, u Srbiji je mnogo bolje nego u Turskoj. Zahvalan sam na svemu što su nam obezbedili ljudi koji rade ovde u kampu, zaista se osećam prihvaćeno, čak i od strane lokalnig stanovništva. Ima onih koji ne vole nas migrante, misle da ćemo im uzeti nešto što je njihovo. Ja često izadjem u grad i pričam sa ljudima, želim da im objasnim da mi nismo opasni i da smo normalna ljudska bića koja su izgubila sve, od doma do snova – objašnjava sa tugom Amir.
On kaže da neće prestati da pokušava da ode u Švedsku jer tamo je njegov stariji brat sa porodicom i tamo je njegov san koji je prekinut kada je počeo rat u Siriji.
-Želim da budem legalna osoba sa imenom i prezimenom, ličnom kartom i studentskom knjižicom. Tada će se moj san nastaviti, a ostvariće se kada postanem doktor. Doktor za decu. Voleo bih da lečim decu koja su ostala bez roditelja, bez domova, bez snova – poručuje Amir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *