Održani “Dani šušenice” u Dimitrovgradu

Više od 10.000 posetilaca, po oceni organizatora, prošetalo je kroz špalir od 350 štandova na gastronomskoj manifestaciji “Dani caribrodske šušenice” ovog vikenda u Dimitrovgradu, a svi oni mogli su da uživaju u kvalitetnim ukusima dimljenog svinjskog mesa, ali i drugih tradiconalnih proizvoda sa juga Srbije. Najbolju šušenicu proizvodi Piroćanac.

Ogroman broj gostiju privukao je kvailitet domaćih proizvoda, priprema koja je nasleđena od predaka bez savremnih aroma i dodataka, a osim sušenice, ili kako je u Caribrodu zovu – šušenice, kupovao se i sir, čvarci, kobasice, slatko, džem, ajvar i drugi proizvodi tradicionalne kuhinje.

U vreme održavanja manifestacije, ceo grad je bio pun turista, svi kafići i kafane su bile prepune, a svi smeštajni kapaciteti su bili zauzeti.

Direktor Sportsko-turističkog centra “Caribrod” Vasil Andrejev kaže da su tog dana Dimitrovgrad okupirali turisti.

Kao i ranijih godina, veliki broj turista iz Bugarske posetio je Dimitrovgrad, na Graničnom prelazu Gradina zabeleženo je preko 150 autobusa kojim su organizovano došli iz susedne zemlje, a i dosta ljudi je došlo individualnim prevozom i iz Bugarske, kao i iz cele Srbije.

Nagrađeni su i najbolji proizvođači tradicionalnog proizvoda, u jakoj konkurenciji prvo mesto osvojio je štand “Farma Bane“ iz Pirota, drugo mesto pripalo je Bojanu Jovanoviću, dok je treće zauzeo Vlastimir Mitić.

Sam proces pripreme i dimljenja mesa prikazan je na “Kafanskoj večeri”, a u okviru manifestacije održan je i koncert na platou ispred hale “Park” gde je goste zabavljala folk pevačice Vesna Zmijanac.

Organizatori manifestacije „Dani Caribrodske šušenice 2018“ su Sportsko turistički centar Caribrod i Opština Dimitrovgrad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.