Odbor za ljudska prava, okrugli sto o slobodi veroispovesti

Odbor za ljudska prava organizovao je 8.avgusta 2019, okrugli sto “Sloboda izražavanja veroispovesti kao deo osnovnih prava obuhvaćenih Akcionim planom za realizaciju Poglavlja 23 Sporazuma o prodruživanju u  EU”.

Moderator, Belgzim Kamberi i izlagači Goran Arsić i Nexhmedin Ademi, na gotovo trosatnom dogadjaju vodili su , skupa sa učesnicima, diskusiju o pravu čoveka na slobodu veoispovesti , o zakonskim regulativama jednakosti verskih zajednica kao I o značaju implementacije postojećih zakonskih regulative.

Prisutni na tribini su bili predstavnici lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, malih verskih zajednica i medija.

Osim tradicionalnih crkvi, prisustvovali su predstavnici manjih verskih zajednica, koje su prisutne na jugu Srbije.

Predsednik Odbora za ljudska prava iz Preševa Belgzim Kamberi  govorio je, na osnovu internog istraživanja organizacije,  da je u 60 džamija sa oko 70 imama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi uticaj podeljen između Prištine, Novog Pazara, Beograda i Rijada.

Milan Nikolić je govorio o podredjenom položaju malih verskih zajednica, adventista , koji se u javnosti na jugu Srbije tretiraju kao sekte.

Odbor za ljudska prava je okrugli sto organizovao u okviru projekta “Monitoring i promovisanje prava albanske nacionalne manjine na jugu Srbije” koji je finansijski podržan od strane Nemačke Ambasade u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.